De grondlegger van de clicker training is Karen Pryor. In 2001 richtte zij Karen Pryor Clicker Training (KPCT) op. KPCT is niet alleen wereldleider op het gebied van dierentraining, maar ook erkende wereldleider in de wetenschap en de toepassing van clicker training.

Het afgelopen jaar heb ik bij de Karen Pryor Academy in de USA mijn opleiding tot Karen Pryor Dog Trainer Professional mogen afronden. Als Certified Training Partner van Karen Pryor mag ik deze fantastische manier van trainen met de clicker voor alle diersoorten toepassen!

 

Clicker training bij een professional

Als Certified Training Partner van Karen Pryor, ben ik opgeleid door de beste clicker trainers van de wereld! De nieuwste inzichten en trainingsmethodes op het gebied van clicker training hebben mijn kennis en ervaring naar het hoogste niveau getild.

Bij mij kun je alles basis clicker skills leren, maar ook meer diepgang en andere oefeningen leren. Wanneer ben je als trainer klaar om een nieuwe dingen te gaan leren met je hond? Heeft je hond de basis van de clicker goed begrepen en biedt hij voldoende gedragingen aan? Wanneer zet je het gedrag op ‘cue’? Wat moet je doen als je hond niet aanbiedt wat je wil.

 

Ik ga je helpen te bedenken wat er mogelijk is met je hond. We gaan samen je doelen stellen, om deze vervolgens te gaan bereiken. Clicker training stelt mens en dier in staat om meer met elkaar en voor elkaar te doen!

 

Wat is clickertraining?

Clickertraining is vooral heel erg leuk! Zoals het woord al zegt is het een manier van trainen waarbij je een zogenaamde ‘clicker’ gebruikt. Een clicker is een klein plastic doosje met een metalen stripje erin dat een ‘click’ geluid maakt wanneer je er op drukt. Dit click-geluid wordt gebruikt om het gewenste gedrag van de hond te markeren en aan te geven dat er een beloning volgt. Lees meer...

 

Is clicker training ook voor mij?

Clickertraining is voor iedereen die op een fijne, positieve en vooral interactieve manier met zijn of haar hond wil trainen. Het is geschikt voor honden van alle leeftijden. Dus ook met jonge pups of oudere honden kun je ontzettend goed met de clicker trainen. Je kunt het gebruiken bij de basis oefeningen zoals zit, af en hier, maar ook voor wandelen zonder trekken, volgen, niet opspringen en ga zo maar door. Wil je leren om met behulp van de clicker samen met je hond gewenst gedrag aan te leren? Neem dan nu contact met mij op.

 

 

Waarom clicker training

Bij clickertraining wordt alleen gewenst gedrag beloond. Ongewenst gedrag wordt zeker niet afgestraft, maar je gaat het als trainer proberen zoveel mogelijk te voorkomen. Zo zet je je hond op voor succes! Je gaat je hond leren om zelf na te denken, gedrag aan te bieden en creatief te zijn met oplossingen. Doordat er bij clickertraining niet met straf, dwang of dreiging wordt gewerkt, wordt het trainen voor zowel de hond als de baas veel leuker om te doen.

 

De clicker aanleren

Voordat je kunt beginnen, zul je je hond eerst moeten leren dat de ‘click’ betekent dat hij het goed doet en dat dit hem iets lekkers oplevert. Door de click elke keer te koppelen aan iets wat de hond heel lekker vindt, gaat de hond uiteindelijk de click zien als voorspeller van de beloning. Zodra de hond begrijpt dat het clickgeluid waarde heeft, zal hij zijn best willen doen om een click en dus beloning te verdienen.

 

Lokken of shapen?

Als je je hond iets wilt leren mbv de clicker, kun je het gedrag uitlokken met bijvoorbeeld een voertje en dan clicken en belonen op het moment dat de hond het gedrag laat zien. Het voordeel van lokken is dat je hond heel snel nieuwe dingen leert. Het nadeel is dat het ervoor kan zorgen dat je hond afwachtend wordt en niet heel spontaan dingen meer aanbiedt.

Als je wacht tot de hond uit zichzelf gedrag gaat aanbieden of je kunt de situatie zo managen dat de kans heel groot is dat je hond het gewenste laat zien, kun je gaan ‘shapen’. Shapen is de beste basis voor clicker training omdat je zeker weet dat je hond echt begrepen heeft dat hij gedrag moet aanbieden om de click en de beloning te verdienen.

 

Commando of Cue?

Zodra je hond een bepaald gedrag betrouwbaar aanbiedt, ga je de gewenste ‘cue’ eraan koppelen. Bij clicker training noemen we het liever ‘cue’ en geen commando, omdat het woord commando erg gekoppeld zit aan dwingen en straffen. Er zijn veel verschillende soorten cue’s die je kunt inzetten – woorden, geluiden, (hand)gebaren, maar zelfs geuren.

 

Zit ik voor altijd aan de clicker vast?

Nee! De clicker wordt (vooral) ingezet om nieuw gedrag aan te leren. Zodra je hond het gedrag betrouwbaar aanbiedt en het op cue foutloos aanbiedt, kun je de clicker gaan afbouwen.

Als het gedrag écht goed bevestigd is, heb je de clicker niet meer nodig voor dat gedrag. Het is wel goed om regelmatig te blijven belonen. Want niemand werkt tenslotte graag voor niks.